Εξειδικευμένες Εφαρμογές

 

Τερμιτοκτονία

 
Οι τερμίτες ανήκουν στα Ισόπτερα, είναι έντομα τα οποία τρέφονται από την κυτταρίνη που περιέχει το ξύλο και είναι πολύ διαδεδομένα στην φύση. Εμφανίζονται συνήθως την άνοιξη ή το φθινόπωρο και προκαλούν τεράστιες ζημιές στα ξύλινα μέρη ενός κτιρίου. Συνήθως προσβάλουν ξύλινα κασώματα, πατώματα, σκάλες, οροφές κ.α. αλλά μπορούν να προσβάλουν ακόμα και βιβλία. Ζουν από 2–5 χρόνια, με άριστη θερμοκρασία στην οποία μπορούν να δραστηριοποιηθούν 24–35c, ενώ χρειάζονται υψηλή υγρασία. Η οικονομική ζημιά που μπορεί να προκύψει από προσβολή τερμιτών είναι τεράστια.

Οι τερμίτες χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:

 • Υπόγειους τερμίτες (οι πιο διαδεδομένοι και πιο επικίνδυνοι)
 • Ξηρού ξύλου τερμίτες
 • Υγρού ξύλου τερμίτες

Η προσβολή από τερμίτες σε πολλές περιπτώσεις είναι δύσκολο να γίνει εύκολα αντιληπτή. Αυτό γιατί τα συμπτώματα της προσβολής τους δεν φαίνονται πάντα εκ πρώτης όψεως. Συνήθως, σε ένα προσβεβλημένο χώρο παρουσιάζονται φτερά, σφαιρίδια από χώμα και μεταχρωματισμός των ξύλων.

Η καταπολέμηση των τερμιτών είναι μια πολύπλοκη και δύσκολη διαδικασία που πολλές φορές απαιτεί τον συνδυασμό χημικών και μηχανικών μέσων. Η διαδικασία καταπολέμησης δεν είναι σταθερή, αλλά εναλλάσσεται ανάλογα κάθε φορά με τις ιδιαιτερότητες του κάθε χώρου, το μέγεθος της προσβολής κ.α.

Γενικά η τερμιτοκτονία είναι μία εργασία όπου για να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα απαιτείται να εφαρμόζεται από έμπειρους και εξειδικευμένους τεχνικούς και άρτιο τεχνικό εξοπλισμό.
 
Απολυμάνσεις & Απεντομώσεις - Μυοκτονίες VITA ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ
 

Σαρακτονία

 
Όταν λέμε σαράκι στην πραγματικότητα αναφερόμαστε σε μια ομάδα ξυλοφάγων εντόμων που ανήκουν στα Κολεόπτερα. Πρόκειται για έντομα ιδιαίτερα διαδεδομένα στην χώρα μας όπου προκαλούν καταστροφή των ξύλων. Το σαράκι έχει τέσσερα στάδια ανάπτυξης. Το αυγό–προνύμφη–νύμφη– ενήλικο. Η προνύμφη είναι αυτή που προκαλεί την ζημιά αφού αυτή κατατρώγει τα ξύλα. Το έντομο ζει 3-4 χρόνια και δραστηριοποιείται έντονα όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία και υπάρχει σχετικά υψηλή υγρασία.

Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται από την προσβολή του εντόμου είναι:

 • Μικρές στρογγυλές τρύπες στην επιφάνεια του ξύλου.
 • Ύπαρξη λεπτής σκόνης υπό την μορφή πούδρας.
 • Τμήματα κατεστραμμένου ξύλου.
 • Συνεχόμενος ήχος τριξίματος.
 • Εμφάνιση προνυμφών μπεζ χρώματος (σπανιότερα).

Υπάρχουν πολλοί μέθοδοι καταπολέμησης του εντόμου από τους οποίους ο καθένας παρουσιάζει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Οι μέθοδοι αυτοί είναι:

 • Χρήση πυρεθρινοειδών εντομοκτόνων.
 • Επίχρισμα με εντομοκτόνα υπό τη μορφή γέλης.
 • Υποκαπνισμός με PH3 (φωσφίνη).
 • Τοποθέτηση φερομονικών παγίδων.
 • Θερμική μέθοδος καταπολέμησης.
 • Χρήση αζώτου.
 • Στρατολόγηση ωφέλιμων εντόμων.

Η επιλογή κάθε φορά της κατάλληλης μεθόδου, προκειμένου να επιτευχθεί υψηλή αποτελεσματικότητα, σε συνδυασμό με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, απαιτείται να γίνεται από έμπειρους και εξειδικευμένους τεχνικούς.
 

Υποκαπνισμός

 
Ο υποκαπνισμός είναι μια εξειδικευμένη μορφή απεντόμωσης, με ευρύ πεδίο εφαρμογής. Η διαδικασία του υποκαπνισμού εφαρμόζεται σε πολλά προιόντα όπως σιτηρά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά, καπνά, ζωοτροφές, άλευρα, κά.

Το χημικό σκεύασμα που χρησιμοποιείται είναι η φωσφίνη. ( PH3 )
Η φωσφίνη είναι ένα τοξικό αέριο που ελκύεται από το φωσφοριούχο άργιλο ή το φωσφοριούχο μαγνήσιο, το οποίο όταν βρεθεί σε κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας – υγρασίας, στην κατάλληλη συγκέντρωση, και για επαρκές χρονικό διάστημα, γίνεται θανατηφόρο για όλα τα επιβλαβή παράσιτα σε όλα τα στάδια ανάπτυξής τους. ( Καθολική καταπολέμηση ). Έχει μεγάλη διεισδυτική ικανότητα αφού έχει βρεθεί ότι μπορεί να διεισδύσει σε βάθος μέχρι και 15 μέτρων, σε εγκαταστάσεις με πολλή πυκνά αποθηκευμένες συσκευασίες προιόντων, κάτι το οποίο δεν μπορεί να επιτευχθεί με κανέναν άλλο τρόπο απεντόμωσης. Όταν έρθει σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα διασπάται πλήρως, με αποτέλεσμα να μην αφήνει υπολείμματα στα απεντομωμένα προιόντα.

Ο υποκαπνισμός απαιτεί ειδικό θάλαμο που να στεγανοποιεί πλήρως σε σχέση με το εξωτερικό περιβάλλον, απαιτεί ειδική άδεια, και προσωπικό με εξειδικευμένη εκπαίδευση.
 
Απολυμάνσεις & Απεντομώσεις - Μυοκτονίες VITA ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ
 
 
 
 
Απολυμάνσεις & Απεντομώσεις - Μυοκτονίες VITA ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ
 
Φολεγάνδρου 20
26442 Πάτρα
 
Τηλέφωνο: +302610526745
 
Κινητό τηλέφωνο: +306973998512
 
Φαξ: +302610526745
 
 
[ Σελίδα 1 για 4 ]Επόμενο